Созопол основен акцент в изложба в Брюксел
Созопол основен акцент в изложба в Брюксел / netinfo

От 26 до 30 май 2008 г. в представителната зала “Менухин” на Европейския парламент в Брюксел ще се проведе културният форум “Европейското откриване на Черно море”.

Инициативата за събитието е на българския евродепутат доц. Маруся Любчева. Целта е запознаване с българското Черноморие, културата на България непосредствено след Деня на славянската писменост. Това е втората изява, свързана с българското Черно море в Европейския парламент. Събитието е дело на Международния търговски и културен център ГЕОПАН, Държавна агенция “Архиви”, Институтът по изкуствознание при БАН, десет български Черноморски общини.
Изложението включва модулни изложбени експозиции, представяне на българските Черноморски общини, Пристанище Бургас, изпълнение на източноправославна музика на живо, дегустация на вина.
Информационната ос на изложбата е развита в основен изложбен модул “Западното Черноморско крайбрежие в стари карти и гравюри” (ІІ – ХІХ в.)”. Централно значение има модулът ’’Хора и градове”, който представя черноморските общини. В него със самостоятелни изложбени и информационни експозиции десет български общини ще разкажат за културния, туристическия и икономическия си потенциал. Брюксел ще се запознае с “Вечното пристанище” - Бургас, “Белият град” - Балчик , “2500 години история” на Несебър, “Градът на солта” – Поморие, “Благодатни крайморски полета” - Карнобат, “Порт Василико” - Царево, “Дебелт” - Средец, “Етноси” - Руен и “Приморско” от община Приморско. Созопол е представен чрез “Аполония Магна” и авторската фотоимпресия “Аполонийско море” на фотографа Тодор Ставрев.