Ще охраняват детските площадки в Бургас
Ще охраняват детските площадки в Бургас / Станимир Димитров
Ще охраняват детските площадки в Бургас
22313
Ще охраняват детските площадки в Бургас
Ще охраняват детските площадки в Бургас
  • Ще охраняват детските площадки в Бургас
  • Ще охраняват детските площадки в Бургас

Първата детска площадка за деца в неравностойно положение беше открита днес в Бургас. Тя се намира в един от най-просторните градски паркове – парк “Изгрев” в к-с Славейков. Детският кът е оборудван със съоръжения за игра и фитнес уреди, които са специално адаптирани към нуждите на децата с увреждания. Лентата за официалното откриване на площадката прерязаха - зам. кметът по строителство и устройство на територията Костадин Марков и зам. кмета по здравеопазване и социални дейности Лорис Мануелян. По думите на Марков, това е първата в страната площадка от такъв тип. 

Чуйте още от него в звуков файл 1: 

Статистиката на вандалските прояви в града не подмина и новата площадка, предназначена за деца в неравностойно положение. Дни преди официалното откриване са били потрошени: въртележката, една люлка и един от фитнес уредите за ръце. От Община Бургас и този път са възстановили съоръженията. Продължаващата вандалщина обаче кара общинска администрация да прибегне до осигуряване на охрана на детските площадки, сподели Костадин Марков по време на откриването.

Още подробности в звуков файл 2:

На обширната територия на площадката са разположени: катерушка, комбинирана с пързалки, въртележка, две люлки, 3 баскетболни коша и над 10 фитнес уреда. По този начин, наред със забавлението и игрите, съоръженията ще помагат за укрепване и раздвижване на децата. Всички уреди са положени върху гумирано покритие, а подстъпът до тях е осигурен със специална тактилна пътека за незрящи. Пространството около детския кът също е напълно благоустроено.