/ ThinkStock/Getty Images

Директорите на бургаските училища са подложени на нов стрес тест. Ефективен и напълно легален начин за печелене на пари чрез съдебни дела и източване на училищните бюджети е намерил български гражданин, който по Закона за достъп до обществена информация отправя питане на официални училищни имейли, съобщава faragency.bg 

Уловката е в това, че въпросното питане се изпраща или късно вечерта, или по време на почивните дни, а сега и през грипната ваканция. Шансът той да бъде неглижиран или направо пропуснат е много голям. И тогава идват делата, които въпросният инж. В. Н, с посочен в писмото адрес във Владая, завежда дела, които печели веднага. В писма, изпратени до директори от други области,  лицето обяснявало, че е свързан с нестопанска организация, на която е председател.

„При мен писмото дойде на Йордановден късно вечерта. То съдържа всички реквизити по Закона. Искането е елементарно и на пръв поглед почти безсмислено. Просто се злоупотребява с правото за достъп до информация“, коментира Венелина Андреева, директор на Основно училище „Васил Левски“ в бургаския квартал „Горно Езерово“.

Въпросите, които са получили бургаските директори са: „Брой лица, придобили и упражнили правото си на пенсия, но продължават да работят;  Брой лица, придобили право на пенсия, но не е упражнено; Брой лица без педагогическа правоспособност.“ От други области техни колеги информират пък, че са питани за разписанието на часовете, броя на паралелките или пък на учениците и т.н.

Съгласно Закона всяка институция, която е получила подобно искане за информация, задължително трябва да отговори, и то в рамките на 14 календарни дни. Ако не е даден отговорът, идва призовка да се явят като подсъдими по дело, заведено за непредоставяне на информация. В повечето случаи съдилищата се произнасят в полза на жалбоподателя и осъждат училището и директора да предоставят исканата информация и да платят разноските по делото.

Адвокатът, който представя жалбоподателя, разбира се, е един и същи и представя в съда раздут размер на направените по делото разноски от 500 до  2-3 хиляди лева, които училището е длъжно да плати от бюджета си, твърдят директори. Според Андреева адвокатът е жена,  парите, дори и да са само  500 лева – никак не са малко за едно училище, отделно и самото мъкнене по съдилища не е приятно.

Това, че подобни писма са получили директори от региона потвърди и Таня Новакова, от Синдиката на българските учители към КНСБ. „Човекът, който изпраща питанията, не се крие. Писмата притежават всички необходими реквизити. Даже през синдиката направихме предупреждение към колегите-директори да внимават за подобни капани“, коментира за „Черноморски фар“ тя, допълвайки, че това е опасен прецедент. По нейни данни, първо тази схема е тръгнала от детските градини в София.

Директорката на  ОУ „Васил Левски“ смята, че въпросният човек, който отправя питането, ползва специален софтуер, без да се интересува от отговорите, които едва ли биха му послужили за нещо. Работи по области и след това софтуерът дава информация кой не му е отговорил.

„Те са си направили една схема. Всичко е законно, даже е подчертано това, че не желае лични данни на трети лица. Той печели от това да се пропусне 14-дневния срок. След като се обадих на редица колеги, уточнихме, че в един и същи  ден сме получили едно и също писмо“, допълва директорката.

До този момент няма пострадали директори от Бургаско, защото  веднага се раздухва случаят. „Бихме барабана образно казано, за да може всички да отговорят. Имаме ФБ-страница на директорите в цялата страна – и там пуснахме предупреждение, за да  знаят колегите от другите области.

Така разбрахме, че подобни писма преди нас са получавали и в други градове. Той е започнал от 1 ноември – отново празничен ден, неприсъствен“. Бургаските директори подават информация и в просветното министерство, и в учителските синдикати. Центърът за междуетнически диалог и толерантност „АМАЛИПЕ“ също публикува предупреждение на своята страница.

Въпросната схема, по думите на директорката Андреева, може да бъде приложена не само в училищата, но и в други предприятия и фирми. „Разтръбихме за случая с идеята да се обърне внимание и на отговорните институции, защото то е ясно, че е схема, и то такава, каквато Законът позволява.

По някакъв начин да се пресекат подобен вид схеми, защото този човек дава идеален пример и на други. Той просто показва как можеш да печелиш пари от училища и детски градини. А защо не и предприятия и фирми“, ядосва се директорката.

В региона има и частни случаи, подобни на гореописания. В селско училище директорката месеци наред получава подобни имейли от местен човек, който по същия Закон за достъп до обществена информация я пита в седмицата поне по веднъж каквото му скимне. Какъв е социалният и психическият му статус никой не знае. Но директорката чинно отговаря на всяко запитване, въпреки заетостта си.

По непотвърдени данни и слухове в средите на българските директори инженерът от Владая пък бил стар ерген, който разполагал с много свободно време. Дали сам е измислил този нестандартен начин за даване урок на небрежни управленци и печелене на пари - не се знае.

Но казусът има и други страни: първо, това означава, че всяко училище или каквато и да е институция трябва да има изрични правила за това кое как се прави при поискана информация. Да се разходва човешки ресурс и време. Второ, логично излиза на преден план и въпросът за административния капацитет на управленците. Онези, които са изгорели в схемата, явно не го притежават.