/ netinfo

Строителният техникум в Бургас започва кампания за възстановяване на мозайката на своя патрон Кольо Фичето върху фасадата на сградата. Стенописът е лицето на училището и през годините се превърна в  културно наследство на града, но към днешна дата е доста амортизиран и не прави добро впечатление. Цялата площ на мазилката е разпукана, липсват отделни елементи.  

Паното е до главния вход на професионалната гимназия, вижда се от централния булевард "Стефан Стамболов" и се възприема като един от емблематичните за града символи. Идеята за реставрация на стенописа е стара мечта на бившите възпитаници на училището, които сега работят тук като учители - помощник-директорът Минка Кюркчиева и арх. Събин Попов. Те са основните двигатели на идеята, зад която вече се присъединяват и редица бивши възпитаници на училището.

Мозайката е правена преди половин век - през 1965 г., висока е 10 м., широка - 5 кв. м., техниката на изпълнение е сграфито. Това означава, че върху тухлената стена са били положени четири пласта мазилка, всеки с различен цвят.

Авторите очертават произведението "в детайл" и "остъргват" един или повече пластове, за да открият желания цвят, или за да създадат релефи и контури. Така техниката дава възможност както за релеф, така и за цветност.

Произведението е подписано и има живи свидетели за това. Авторите са известните художници и основатели на Школата по мозайки в Бургас - Райна и Енчо Рачеви. Те подкрепят  идеята за реставрацията и са щастливи от факта, че младите поколения се  грижат за ценностите на града и не ги оставят да бъдат разрушени.

Авторите се ангажират да съдействат и консултират цялата реставрация. Предоставили са оригинални снимки от създаването на паното.

Необходимият финансов ресурс за възстановяването на мозайката  е около 15 000 лв. Проектът е на Дружеството на художниците в Бургас, което ще изпълнява възстановителните работи под надзора на авторите.

Контролът ще се осъществява от училището и от обществения съвет към гимназията. Срокът, който е необходим за възстановяване на паното е около 20 дни.

За събирането на необходимите средства, настоящите ученици са подготвили свои авторски творби - рисунки, скици, графики и други, които ще бъдат предложени на благотворителен търг.

Предстои уточняване на датата, а инициаторите канят всички съпричастни към идеята да се включат в кампанията- бивши възпитаници, представители на Камарата на строителите, родители и други.