Ротарианци търсят лековити извори в Бургаско
Ротарианци търсят лековити извори в Бургаско / netinfo

8 000 щатски долара ще бъдат използвани за каптиране на лековити извори в Бургаско. Инициативата е на ротарианците от Поморие и Бургас, а по-голямата част от средствата ще бъде отпусната от специален световен фонд на организацията - Дистрикт 2482.

Ще се изследват десет извора в областта, като инциаторите ще очаква предложения за водоизточници на официалната си Интернет страница. Те вече са изпратили писма до кметовете в областта с молба, да им бъде предоставена информация за изворите с лечебна вода, такива свързани с легенди и исторически събития във всички отделни общини.

Част от парите по проекта ще бъдат използвани за картографиране на въпросните лечебни извори както и за дейности по изследвания на проби в специализирани лаборатории. От Ротари клуб - Поморие дават за пример извора в село Лъка, който се използва ежедневно, без ясна информация за качествата на водата.

След края на инициативата „Десетте бургаски извора", обектите ще влязат и в списъка за контрол на Здравната инспекция. Ротарианците ще търсят и съмишленици, с които да бъдат събрани допълнителни средства за изграждането на беседки и пътища до избраните извори. Идеяата беше представена пред журналисти днес от презиндетна на Ротари клуб - Бургас-Поморие, Димитър Узунов.