/ Веселин Максимов
Диян Димов за пристанощето
95345
Диян Димов за пристанощето
  • Диян Димов за пристанощето
“В момента тече процедура по изработване на генерален план за развитието на „Пристанище Бургас“ ЕАД и няма никаква причина за опасения, че неговата работа ще бъде ограничена до едно корабно място“.

Така изпълнителният директор на порта Диян Димов коментира за Дарик появилата се в социалните медии информация и чертежи, че от сегашното положение ще остане само 13- ти кей. Когато има готов вариант на проект операторът и държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ ще бъдат поканени за неговото обсъждане, уточни Димов.

Той разясни, че в момента 11, 12 и 13- то корабни места са в инвестиционната и рехабилитационна програма и предстои те да бъдат подготвени за „експлоатационен качествен вариант за обработка на различните товари и доказателство за това е приключването на бетонирането на 7 200 квадратни метра от площадките до кейовете и започналата тази година работа по бетонирането на още 2 000 квадрата". Предстои пълна координация между изоставената навремето инфраструктура, коловози и разтоварни терени.

В момента се търсят варианти круизните компании да възстановят посещенията си в Бургас и Варна. С ръководствата на портовете във Варна, Констанца и Истанбул, е решено на 6 месеца да има срещи с ръководство на асоциацията на средиземноморските пристанища Medcruise за намаляване на таксите в Босфора.

С помощта на Руското консулство във Варна е изпратено становище до Руската круизна компания, че всичко а напълно готово за посрещане на туристи и ако руски лайнер дойде до Истанбул, той може да акостира и в Бургас и Варна.

Чуйте в звуковия файл интервюто с Диян Димов