коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
31 станаха заразените заразени с коронавирус в областта
43-годишен мъж, съпругата му и двумесечното им бебе са приети в Инфекциозното отделение на УМБАЛ – Бургас и така  броят на настанените в лечебното заведение вече е 4, а един пациент има в Айтос.31 са  към този момент регистрираните случаи на заразени с коронавирус в Бургас и областта. Петима от тях са в болница. Оздравелите са 11 души. Това сочат данните на Областния противоепидемологичен щаб.

Две контактни лица на 43-годишния мъж са дали положителна проба при тестване. Това са 83-годишен мъж, който е лежал заедно с него във вътрешно отделение на бургаска болница, както и санитарка на 53 години от същото лечебно заведение. Екипи на РЗИ са изследвали целия контактен медицински персонал. Днес продължава тестването на 16 настанени там пациенти, както и на всички контактни на новозаразените.

Санитарката и 83-годишният мъж са под домашна карантина. Засега нямат симптоматика, изискваща настаняване в лечебно заведение. Заради задължителната домашна карантина на възрастния човек и санитаркатата, която се грижи вкъщи за трудноподвижен човек, Община Бургас обяви, че ще поеме изцяло снабдяването им с хранителни продукти и всичко необходимо.
 
В болницата, където са открити новите случаи, ще бъдат разпоредени и допълнителни противоепидемични мерки.
 
Новооткритите случаи са резултат от масовите скринингови изследвания, които предприехме по решение на общинския щаб. Това е начин да се идентифицират и локализират огнища на зараза, и по-бързо да се стигне до контактните лица чрез нови тестове.
Местната власт отново призовава и останалите общини в областта да стартират масово тестване, за да се локализира и избегне разширяването на заразата.
 
Като цяло обстановката по КПП-тата е спокойна. От полицията съобщиха, че все още срещат хора без маски, както и такива, които посещават забранени с министерската заповед зони. На нарушителите се налагат глоби. В ромските махали ситуацията е спокойна.

Предстои нова проверка на декларациите, представяни досега при КПП, за истинността на попълнените данни.

Създадена е организация по охрана на храмовете в цялата област.