Прецедент по дело за починала родилка
Прецедент по дело за починала родилка / netinfo

Процесът за смъртта на 23-годишната родилка Полина Димова се връща във фазата на съдебното следствие. Това стана ясно днес по време на съдебното заседание в Бургаския окръжен съд на което трябваше да бъде произнесена присъдата срещу обвинените трима бургаски лекари. Окръжен съдия Стефан Стойков обаче отмени определението на съдебния състав за хода на съдебните прения и върна делото в съдебното следствие. Заседанията ще продъжат без промяна на съдебния състав.

Според съда събраните доказателства не са достатъчни за произнасяне осъдителна или оправдателна присъда срещу хирурга д-р Александър Маджуров и АГ-специалистките д-р Сияна Драгнева и д-р Нина Добрева.

Тримата са обвинени в немарливост по време на работа довела до причиняване на смърт по непредпазливост на младата жена, която издъхва в реанимацията на МБАЛ Бургас. По това време и тримата работят в областното здравно заведение.

Д-р Маджуров е подведен под отговорност затова, че не е приел навреме Поля, върнал я за домашно лечение и не вписал прегледа в медицинската документация. Лекарките Драгнева и Добрева за неадекватно проведена АГ операция завършила със смъртта на родилката.

Поля издъхва 3 февруари 2008 година след операция от перитонит и сепсис. Две седмици по-рано тя ражда дъщеричката си Емилия и е изписана от болницата.

"От емоционална гледна точка, след като е изслушал пледоариите и е чул всички аргументи съдебния състав е установил, че не би могъл да погледна в очите нито близките на починалото момиче нито подсъдимите, защото всяка една присъда произнесена сега, не била правилна" пише в определението на съда.

Ще бъде назначена нова съдебно медицинска експертиза, която ще се извърши от експерти от Изпълнителна Агениця "Медицински одит", стана ясно днес. Съдът даде срок както на защитата, така и на подсъдимите и на всички страни по делото, до седмица да подготвят въпроси към вещите лица на новата експертиза. Според магистратите от вече изслушаните заключения не са получени изчерпателни отговори от вещите лица и техните изводи били противоречиви.

Съдия Стойков даде пример, че за подсъдимия д-р Маджуров не е установено категорично, че има отказ от негова страна за хоспитализиране на младата майка. От друга страна са доказани негови активни действия за провеждане на правилно лечение, като е насочена към прегледи от специалисти. Липсват и необходимите документи, които да доказват, че той е отказал приемането й в отделението, изслушаните гласни доказателства също са противоречиви.

Възникнал е и въпросът дали Поля е била здравно осигурена в периода януари -февруари 2008 година, като този факт е важен за извършените процедури по нейното лечение.

Също така, не е изяснено категорично дали извършените манипулации са довели до сепсиса или не. В кой момент е тръгнал възпалителния процес също тепърва ще се установява . Предстои определянето на нова дата за съдебно заседание.