Полицията разби имотна мафия на Капона
Полицията разби имотна мафия на Капона / снимка: Пресцентър ОД на МВР
Полицията разби имотна мафия на Капона
32662
Полицията разби имотна мафия на Капона
  • Полицията разби имотна мафия на Капона

Специално звено от разследващи полицаи и прокурори от Бургас разби имотна мафия, действала от 2002 година на територията на града. Арестувани са петима души, общите щети, изчислени до момента са над един милион лева.

Анализът на действията на бандата е започнал още през 2009 година, тогава е създадена и групата, проследила до този момент престъпните сделки. Вчера, в операция, проведена в Бургас и София, са задържани петима души, обясни директорът на бургаската полиция Милен Димитров

Арестуваните са Здравко Донев „Капона” (39), Иларион Иванов „Чакала” (35), Боян Митев (45), Никола Кирoв „Швейка” (64) и Петър Петров „Толума” (55). Всички, освен Илиан Чакала са криминално проявени, ръководител на бандата е Здравко Донев „Капона”.

Той е регистриран многократно за измами, кражби, заплахи за убийство и данъчни престъпления, осъждан е за измами и кражби на автомобили. Групата е придобивала незаконно апартаменти в суперцентъра и широкия център на Бургас. За жертви са били избирани възрастни хора, без наследници, които не обитават жилищата или податливи на влияние алкохолици, каза наблюдаващ прокурор Елгина Чалъмова.

Имотната мафия на Капона е действала чрез поставени лица, с фалшиви документи за самоличност на имената на реални собственици или наследници. Сред изповядвалите сделките бургаски нотариуси има повтарящи се имена, сред банковите служители, осигурявали парите от ипотеки също.

Прокурор Чалъмова заяви, че до момента на разследването се смята, че всички длъжностни лица са действали законосъобразно, което не изключва при последващия ход на следствените действия да бъдат привлечени и обвинени и други, възможно и някои от тях.

Чуйте в звуковия файл комисар Димитров и прокурори Чалъмова и Маджаров