В Бургас започна подписка в защита на едно от емблематичните заведения на града „Гъбката”, което се намира на входа на Морската градина.

Заради разразилите се спорове около провелия се търг за нов наемател морският град е на път да се раздели с един от символите на града. Старите бургазлии помнят „Гъбката” като място, където в горещите летни ни са спирали за по лимонада.  

Стела Костадинова

„Това е едно емблематично място. Обичаме да сядаме там. Срещаме много бургазлии. Това е като един малък клуб на Бургас”, разказва старият бургазлия Петър Георгиев. 

Договорът на досегашният наемател обаче изтича, а нов общинската комисия не е определила. Така в края на февруари емблематичното заведение ще трябва да затвори. 

Община Бургас: Гъбка в Морската градина е имало и ще има

„Надявам се, че ще бъде едно справедливо решение от Община Бургас и „Гъбката „да не бъде премахната, защото тя сто и там повече от 100 години и има всички необходими документи, разрешителни за стоеж, акт 16.

Имаме становище от специалисти ,които твърдят че тя  е  не е преместваем обект и не би трябвало да бъде премахната, след като тя е по чл.120”, заяви за DarikNews.bg. Рауф Сабах, който стопанисва обектът повече от 10 години.

Стела Костадинова

Засега общинската комисия е отложила разглеждането на казуса. Трябва да се излезе със становище дали заведението трябва да се разглежда по чл. 56 като преместваем или по чл.120 като непреместваем обект. 

Стела Костадинова

От Община Бургас са категорични, че „Гъбката” ще бъде запазена независимо кой е наемател. „Дали да има нов наемател на терена, който  е държавен и е стопанисван от Община Бургас, там ще я има „Гъбката”, тъй като това  е символ на Бургас.

Проектът ще мине през експертен съвет за вид, цвят, материал. Най-вероятно ще бъде нещо много по-модерно, по-хубаво и иновативно. Това ще го реши експертен съвет и архитектите”, заяви Стефан Дубаров - директор  на ТД „Приморие“

Предстои комисията отново за разгледа казуса.