Писателят  Антон Дончев се завръща в Бургас
Писателят Антон Дончев се завръща в Бургас / netinfo

 

Писателят  Антон Дончев, един от най-известните бургазлии, ще се завърне в родния си град на 21 септември. Бургас е един от градовете, заедно с Велико Търново, Смолян, Перник и Сливен  в които ще бъде отбелязана 80-годишнината на автора на “Време разделно”. Антон Дончев се включва в инициативата ”Завръщане в Бургас”, стартирала през 2007 г. Сред  другите големи бургазлии станали част от кампанията са авторът на  текста на "Бургаски вечери" Иван Ванев,  композиторът Тончо Русев, оперната прима Райна Кабаиванска и  големият актьор Георги Калоянчев.

Антон Дончев ще спази традицията да остави своето послание в книгата на града. Той ще получи и статуетка на закрилника на  Бургас - Св. Николай Чудотворец. От общината са приготвили документален колаж, с акценти от филмовото и културното наследство на големия писател и изразяващ почитта на бургазлии към него.

Събитието  ще бъде съпроводено от съпътстващи прояви в градинката до общината обединени под  мотото “Парад на стари чувства”. Идеята на Мариана Добрева и Лина Славова, представители на гражданския инициативен комитет в подкрепа на кампанията ”Завръщане в Бургас”, е за ден бургазлии да се потопят в миналото на града си. На специален екран до часовника ще бъде прожектиран документалния филм на Никола Ковачев за Бургас озаглавен “Стъргалото”. Ретрофото, аниматори в стари градски облекла и шатра за дискусии и спомени за миналото на Бургас  са другите акценти от 21 септември.

От общината увериха, че планираното разкопаване на ул.”Александровска “ще започне на 28 септември и няма да има пречка за нормалното придвижване на бургазлии по време на проявите от кампанията “Завръщане в Бургас”.