/ БГНЕС
Един от най-четените и превеждани съвременни български писатели, Георги Господинов ще представи творчеството си в Бургас. Авторът на популярните "Времеубежище", "Физика на тъгата" и други заглавия ще се срещне със своите почитатели на 27 юни, от 19:00 часа в зрителната зала на Центъра за съвременно изкуство и библиотека, съобщиха от Център "Алеф", по чиято покана ще е визитата на писателя в Бургас. 

Поет, писател, драматург, преподавател по творческо писане в СУ "Св. Климент Охридски", Георги Господинов е сред най-популярните и награждавани в чужбина български автори с романите си "Физика на тъгата", "Времеубежище" и книгите си с истории. Творбите му са преведени на повече от 20 езика, носител е на множество международни награди сред които Премио Стрега Еуропео, Наградата на Атина, Швейцарската награда Ян Михалски и други.

Ден след срещата с обществеността, на 28 юни от 10:00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека писателят ще проведе уъркшоп с млади литературни дарования. Да се включат в обучението, са поканени лауреатите на Деветия международен литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена", организиран от Център "Алеф" – ученици от България, Израел, Унгария, Словакия, Полша, Германия, Латвия, Украйна и Австрия.

В рамките на час и половина със серия творчески задачи Георги Господинов  ще предизвика таланта на младите творци да разкрият своите идеи и възможности, ще ги научи как да четат критично, как да разказват за себе си и за света и да редактират текстовете, които пишат.

В рамките на фестивала своя опит в литературата и изкуството ще споделят поетът и драматург Недялко Йорданов, писателят Георги Бърдаров, английският писател Кристофър Бъкстън, режисьорът Иван Ничев, чийто филм "Българска рапсодия" участниците във фестивала ще гледат.

Младежите ще посетят остров Света Анастасия, туристическия комплекс "Аква Калиде", а на 27 юни от 17:00 часа в района на Културния център "Морско казино" в Бургас с флашмоб ще открият пейка-книга на Център "Алеф".

Откриха сезона на остров Света Анастасия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Част от фестивала е и официалната церемония по награждаването на победителите в Деветия международен литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена", тази година на тема: "Необикновени постъпки на обикновени хора". Победителите ще бъдат обявени 28 юни от 18:00 часа в Международния конгресен център в Бургас.
БТА