Отнемат имуществото на Димитър Желязков-Очите
Отнемат имуществото на Димитър Желязков-Очите / Sofia Рfoto Аgency

Имуществото на несебърския наркобос Димитър Желязков-Очите ще бъде конфискувано. Според решението на БОС искането на комисията „Кушлев” е уважено напълно, като на Желязков ще бъдат отнети  имоти и авоари в полза на държавата в размер на 2,4 млн лева. В иска са включени вилите в Сунгурларе и Кошарица, два апартамента на името на дъщерите му, четири автомобила Мерцедес, Порше, Алфа Ромео и БМВ, пералнята в Несебър, акции от фирми. Решението на съда не е окончатело и може да бъде обжалвано на по-горна инстанция.

По време на делото тезата на защитата бе, че имуществото на Очите е закупено със заеми от приятели. Към докумените бяха приложени и разписки от негови приближени, които са го финансирали през годините. Според експерти обаче, те са писани „на коляно” и не доказват законността на парите на наркобоса.

14 вещи лица от страната си направиха отвод по време на процеса, като изтъкнатите аргументи бяха здравословни проблеми и прекалена ангажираност по други дела. Само един експерт от Бургас се съгласи да изготви съдебно-икономическата експертиза по делото.

В момента на Димитър Желязков- Очите и трима души от семейството му са повдигнати обвинения за пране на пари. Самият Желязков излежава присъда от 4.5 години в затвора в Белене за организиране на престъпна група за разпространение на наркотици.