Храм Св. Тодор, Несебър
Храм Св. Тодор, Несебър / opoznai.bg

„Oтваряме храм „Св. Тодор“ за миряните“, обяви директорът на Музей „Старинен Несебър“ Петя Кияшкина. Църквата е строена през 13 век. След дълга реставрация, божият дом ще бъде отворен за туристи и граждани на Несебър. 

Празничната програма за Международния ден на музеите в града започна с откриване на експозицията „Несебър – перлата на православието“ в храма „Св. Тодор“. Акцент в експозицията е реконструкцията на иконостаса на църквата, а на мястото на липсващите икони са показани копия на оригиналните, които са стояли на иконостаса до началото на XX век. 

Част от оригиналите сега се съхраняват във фонда на Музей „Старинен Несебър“. В църквата „Св. Тодор“  може да се види още митрополитския трон, изработен в началото на XIX век, както и богатата пластична украса на ранновизантийските несебърски църкви.

С отварянето на храма „Св. Тодор“ , който е сравнително добре запазен, нараства и броя на обектите, които туристите да включат в обиколката си из Старинен Несебър. В града могат да се посетят 6 средновековни храма.