Бургаският апелативен съд потвърди постоянния арест, спрямо непълнолетния Михаил Асенов, обвинен в убийство на македонски гражданин в Слънчев бряг.

Македонец е убит с кол в Слънчев бряг, арестувано е 14-годишно момче

Ученикът е обвинен за това, че за времето от 17.00 ч. на 22.04.2023 г. до 11.00 ч. на 27.04.2023 г. в курортен комплекс „Слънчев бряг“, в открита местност, намираща се между ресторант „Бъчвата“ и „Авеню Делукс хотел“, умишлено умъртвил 53- годишен македонски гражданин. 

Съдът намери жалбата на защитника на непълнолетния младеж срещу наложения постоянен арест за неоснователна и потвърди определението на Окръжен съд – Бургас като обосновано и законосъобразно.

Според апелативните съдии събраните доказателства по делото са анализирани правилно и е изведено разумното предположение за съпричастност на обвиняемия към престъплението и за реална опасност да се укрие, както и да извърши друго престъпление, ако е с различна мярка за процесуална принуда.

Полицията в Бургас: Имало е уговорка за сексуален контакт между 14-годишното момче и македонеца

Към настоящия момент задържането под стража е най-подходящата мярка, която в пълна степен може да спомогне за постигане на целите по чл.57 от НПК, а инкриминираното деяние, по своите фактически и юридически характеристики, отговаря на критериите за „изключителен случай“, по смисъла на чл.386, ал.2 НПК.

Съдът намира определянето на най-тежката мярка за неотклонение за допустимо и обществено-юридически оправдано. Адвокатът на Михаил Асенова, Радостин Пенев заяви, че се касае за неизбежна отбрана. „Македонският гражданин е предложил секс на непълнолетното момче. Дал му е 50 лв., после го наливал с бири. Михаил го е ударил, за да се защити, след като мъжът се е опитал да го насили”, заяви адвокат Пенев.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно. 
БГНЕС