Общинският съвет в Айтос с първо заседание днес
Общинският съвет в Айтос с първо заседание днес / пресцентър Община Айтос

Седем са точките в предварителния дневен ред на първото работно заседание на местния парламент в Айтос, което ще се проведе днес. 29-мата общински съветници, избрани с вота на айтозлии на 23 октомври, ще гласуват предложения, свързани основно със структурирането на местния законодателен орган.

Стартът ще бъде даден с полагане на клетва на новоизбран съветник от групата на ДПС.

Съветниците ще дебатират и гласуват проекто-правилник за организацията и дейността на Общинския съвет и взаимодействието му с Общинската администрация на Община Айтос през мандат 2011-2015 г.

За да е ясен окончателният състав на ръководството на местния парламент, съветниците ще трябва да предлагат кандидатури и да гласуват доверие на двама Заместник председатели на Общинския съвет. Пред вид числеността на партийните групи, най-вероятно изборът ще падне върху представители на БСП и ГЕРБ.

На първото работно заседание ще бъдат структурирани и постоянните комисии, които ще работят към Общинския съвет.

Новият айтоски парламент ще гласува и две докладни записки от Председателя на Общински съвет - Айтос Ружди Хасан за определяне на представител в Общото събрание на Националното сдружение на Общините в Република България и на представител на Общински съвет-Айтос в Областния съвет за регионално развитие.

Кметът на Община Айтос Васил Едрев ще внесе предложение за закриване на четири кметства, във връзка с промените в Закона за административно-териториалното устройство на Република България.