Общините влязоха в  жестока битка за европейски пари
Общините влязоха в жестока битка за европейски пари / Красимир Калудов

Колективните обжалвания на завършилите процедури за обявяване на печелившите проекти по програма  за регионално развитие «Градска среда» могат да затруднят  усвояването на средствата от европейските фондове - смята кметът на Карнобат Георги Димитров.

През седмицата Девня, Кюстендил и Мездра оспориха резултатите от класирането, от които става ясно, че подготвените от тях проекти, не са били оценени с необходимите точки и не са класирани измежду спечелилите финансиране.

Според статистиките до момента Мездра не е губила проект, а Девня не е печелила.

Общо 21 общини защитиха успешно своите проекти, за пореден път едната от тях е Карнобат.

Обжалването не спира изпълнението на проекта, но при евентуалното преразглеждане и пренареждане на класирането управляващият орган, който е подписал договорите, ще трябва да компенсира финансово ощетените общини, а това ще доведе до натоварване на хазната с непредвидени разходи.

Тревожното в цялата ситуация е това, че е налице опит за организирано колективно обжалване на резултатите, има данни, че мои колеги кметове са били съветвани масово да се жалват от процедурата. Всичко това поставя под съмнение по-нататъшното усвояване на европейски пари - не крие страховете си кметът на Карнобат.

Според него битката между общините за привличането на свежи пари вече е станала жестока, но наличието на външни оценители и експерти в комисиите абсолютно изключва каквато и да е възможност за политически или корпоративни протекции при класирането на офертите.

При подготовката на един проект се харчи значителен финансов ресурс, а вероятността за успех е 1 към 3, дори 1 към 4, т.е цялата процедура е подчинена на състезателното начало, което означава, че някой общини печелят, а други губят.

Като печеливша формула за подготвяне на успешни проекти Георги Димитров посочва добре подбрания екип в Карнобат и пълната подкрепа на Общинския съвет дори и тогава, когато проектите трябва да се преработват.

Очакваме бързо и категорично произнасяне на Административния съд по подадените жлаби на колегите от Девня, Кюстендил и Мездра, за да не се дискредитира усвояването на жизненонеобходимите за общините европейски средства - коментира кметът на община Карнобат.