/ netinfo
Община Бургас стартира рубриката "Вандали в действие", заради зачестилите посегателства върху обновени или ремонтирани елементи на инфраструктурата. От местната власт уточняват, че правят това с неудоволствие.

„Когато в края на годината щетите се сумират, се оказва, че възстановяването им струва стотици хиляди левове. С неизмеримо по-голяма стойност са предизвиканите от вандалските актове предпоставки за инциденти с наранявания и дори заплаха за живота на гражданите”, подчертават от администрацията.

И в "Меден рудник" ще има умни камери

Различното в сравнение с предишни години е това, че Община Бургас има вече стотици "очи" /камери/ из целия град. „Нека всеки с лоши намерения знае това и си го спомня винаги в миговете, преди да реши да върши нещо нередно”, казват от местната власт.

Факт е, че най-често безобразията с рушене на инфраструктурата се вършат от деца в ранните тийнейджърски години. Те няма как да бъдат дадени на съд, а и Община Бургас вярва, че подлежат на поправяне.

Но повсеместното рушене не може да продължава със същите темпове и следващите го огромни харчове за възстановяване. Затова ще показваме най-драстичните случаи в рубриката "Вандали в действие", като превенция на бъдещи посегателства. Разчитаме много на подкрепата и гражданския пример от страна на родителите. Защото децата гледат нас и стават такива, в каквито ги превърнем.

Един от последните драстични случаи, заснети от общинските камери, е регистриран на 9 октомври, преди три дни, на детска площадка в к-с "Меден рудник". За няколко минути тя е разпердушинена и потрошена от разбеснели се тийнейджъри.