След силния вятър и мощното вълнение през изтеклия уикенд, част от нея пропадна в морето
Община Бургас подготвя ново искане за възстановяване на крайбрежната алея към „Сарафово“, което ще бъде изпратено в МРРБ.

След силния вятър и мощното вълнение през изтеклия уикенд, част от нея пропадна в морето, съобщиха от Общината.

Община Бургас

Това я направи неизползваема. За да стигнат до квартала, пешеходци и велосипедисти вече трябва да минават по горния много по-неудобен „селскостопански“ път. За щастие, при пропадането на терена, който е държавна собственост, няма пострадали.

След 5-метровите вълни по морето: Концесионери настояват да се разреши изграждането на диги (СНИМКИ/ВИДЕО)

През месеците април и май 2022 година Община Бургас за първи път поиска помощ от държавата за спиране на пропадането на част от крайбрежна улица с велоалея към кв. „Сарафово“. През юли миналата година тя изпрати второ писмо до Областна управа и МРРБ. Ефективни стъпки за решаване на проблема не последваха.

След това Община Бургас спешно изготви проект, с който се конкретизираха и остойностиха мерките за укрепване на свлачището. И го предостави на МРРБ. От министерството отговориха на това по следния начин в писмо от 19 юни тази година:

Община Бургас

„Видно от постъпилата документация, Община Бургас е възложила представения проект, с който се засягат имоти, които не са нейна собственост. Община Бургас не притежава права на възложител по смисъла на чл. 161 от ЗУТ за реализация на изработения проект, предвид собствеността на засегнатите имоти. Предвид изложеното, връщаме внесения инвестиционен проект.“

Община Бургас

В писмо от 2 август тази година областният управител повтори тезата на регионалния министър и добави, че: „Предвид обществената значимост на крайбрежната улица за жителите и гостите на Бургас, може на този етап да отправите искане до МРРБ, чрез Областен управител на Област Бургас, за обявяване на имота за частна държавна собственост и прехвърлянето му безвъзмездно по реда на чл. 54 от ЗДС, за да се реализира предвидената по подробен устройствен план велоалея“.