/ БТА
Община Бургас има готовност да настани бежанци в кризисния център в комплекс "Меден рудник", както и в още няколко по-малки общински кризисни центъра и защитени жилища. Кризисният център в „Меден рудник“ е напълно готов да приеме първите си обитатели.

В помещенията има мебели, завивки, лекарства от първа необходимост, вода, хранителни продукти, дезинфектанти, маски и бързи тестове за COVID-19, съобщиха от общинския пресцентър.

От там добавиха, че Община Бургас има готовност да осигури места в детски градини на нуждаещи се семейства, както и да съдейства за координация на информацията между фирмите и търсещите работа. Съдействие се оказва и за осигуряване на транспорт от граничните пунктове до Бургас.

Местната община ще организира и занималня за деца от първи до седми клас в Центъра за подкрепа и личностно развитие. Телефонът за контакт е 0885 525 810. Пак там представители на кметството ще съдействат за подготвяне на документи за прием в детските градини и съответно в училищата на територията на общината.

Вече има заявена готовност от много бургазлии, местни организации и работодатели да помагат на бежанците, информираха от пресцентъра на общината.

Общинските поликлиники са предупредени и имат готовност да оказват медицинска помощ при нужда на пристигащите в Бургас от Украйна граждани.

Кметът Димитър Николов благодари на всички граждани, които ежеминутно заявяват готовността си за подкрепа на телефоните и имейлите на администрацията, както и във фейсбук страниците.

Общинските пунктове за събиране на хранителни продукти са на улица "Шейново" 24, зала "Бойчо Брънзов" в комплекс "Зорница", зала "Никола Станчев" в комплекс "Меден рудник".
БТА