Всички посетители могат да разгледат обогатената музейна експозиция още в първия й работен ден - понеделник, от 13.30 до 17.00 часа, при това напълно безплатно.
Всички посетители могат да разгледат обогатената музейна експозиция още в първия й работен ден - понеделник, от 13.30 до 17.00 часа, при това напълно безплатно. / netinfo
Природонаучният музей в Бургас ще отвори врати обновен на 19 март /понеделник/ от 13.00 часа. Всички посетители могат да разгледат обогатената музейна експозиция още в първия й работен ден от 13.30 до 17.00 часа, при това напълно безплатно.

Една от изненадите за малки и големи ще бъде нова витрина, която още от вратата привлича погледа на посетителите. В нея са разположени 3D експонати в реален размер на четирите вида бозайници, които се срещат в Черно море - афалата, муткура, черноморския делфин и тюлена.
Диорама /умален макет на реално съществуваща местност/ в приземния етаж на музея показва нагледно как се образуват и нарастват минералите и кристалите под земята. Тя е изградена с калцитните друзи /кристали, сраснали в единия край в обща основа и оформени само откъм другия край/, които са намирани в затворените вече Бургаски медни мини.

Акцентът върху минералното богатство и биоразнообразие на Южното Черноморие е запазен, но експонатите са допълнени от 4 интерактивни тъч скрийн /сензорни/ екрани, които предоставят на посетителите възможност да получат допълнителни изображения и интересна информация за тях.

Музейните витрини са обновени като са съобразени с всички съвременни изисквания за по-добро съхранение на експонатите и тяхното представяне. Експозицията е допълнена с нови изображения и двуезични текстове.

Сградата, в която се помещава Природонаучната експозиция на РИМ-Бургас, се намира на улица "Константин Фотинов" № 30 и е паметник на културата. Точно преди две години музеят бе затворен за основен ремонт.

Ремонтните дейности се извършиха по проект, финансиран от програма "Красива България" на Министерството на труда и социалната политика и от бюджета на Община Бургас.

Фасадата на сградата и всички декоративни елементи по нея са възстановени и пребоядисани. Извършена е цялостна подмяна на покрива, дренаж за защита на сградата от подпочвени води, подменена е цялостната ел. инсталация и старото осветление с енергоспестяващо. Изградена е нова пожароизвестителна инсталация за максимално предпазване на културните ценности, съхранявани във фондовете на музея. На външните стени е поставена топлоизолация, а остарялата дограма е подменена с нова.

Сградата на улица "Константин Фотинов" 30 е построена през 1896 година за семейството на бургаския доктор Куцодимитрос. Тя е проектирана за модерния по онова време неокласицизъм.
През годините е била жилище, училище и педагогическа гимназия. Обособена е за нуждите на Природонаучния музей в началото на 80-те години на миналия век, когато е обявена за недвижима културна ценност от местно значение.