/ МВР, пресцентър
Вътрешното министерство обяви обществена поръчка за доставката на 30 000 броя плетени шапки за нуждите на полицейските служители. Прогнозната ѝ стойност е 375 000 лева без ДДС. Проста сметка показва, че цената на една бройка излиза точно 12.50 лева, отново без данък добавена стойност. Крайният срок за приемане на оферти е 28 август.


Кабинетът намери пари за компенсации занеосигурените униформи на полицаите


Информацията несъмнено ще предизвика радост сред полицейския състав, но пред служителите продължава да стои стар проблем – кризата с фуражки. Последните са доставени преди няколко години, а използваните в момента, трудно могат да се нарекат представителни. Критиците са още по-крайни в коментарите си, като сравняват фуражките си с „любимо тестено изделие за закуска с пудра захар“.
 
В същото време в очите на непредубедения гражданин, който обича да пазарува в интернет, се набиват обяви за продажба на фуражки… от почти всички служби. В зависимост от състоянието им се търгуват по двайсетина лева. По-съвестните търговци са посочили изрично, че парите се заплащат на ръка при среща, но само, ако одобрят кандидат-купувача.


Служителите на МВР отново излизат на протест


Алъш-веришът с атрибути и аксесоари, отличителни за МВР, набира сериозни мащаби. Продават се и тактически кубинки във всички номерации, та чак до 46 номер, произведени от „Техномат-Мркурий“ ЕООД-Габрово.

Припомняме, че фирмата спечели обществена поръчка през 2008 година за доставка на обувки за армията и полицията. Няколко месеца по-късно военни от мисията ни в Афганистан проплакаха, че кубинките са дефектни. Късметлиите могат да попаднат на изгодни предложения като обяви за продажба на чисто нови полицейски униформи… с найлона. Цената е около 130 лева.


Полицаите ще получат пари за униформи запериод от пет години


Не е ясно как купувачи и търговци успяват да финтират властите, при условие, че чл. 175, ал. 4 от Закона за МВР забранява на лица, неупълномощени със закон, използването на униформено облекло, символи и отличителни знаци, полицейски лампи, маскировъчни качулки или надписи, въведени за структурите на МВР и показващи принадлежност към тях.

Обяснението, че полицейските стоки се купуват за попълване на частни колекции, едва ли би прозвучало достоверно пред разследващите.