НАП-Бургас размаха пръст на длъжници
НАП-Бургас размаха пръст на длъжници / www.sxc.hu

Дерегистрират фирми с ДДС задължения

Екипи на НАП-Бургас започнаха посещения в офисите на фирми и лица от бургаски, ямболски и сливенски регион, които са декларирали пред приходната администрация дължим ДДС, но не са го внесли в законовия срок, съобщиха от приходната агенция.

В първия списък на данъчните са попаднали 100 фирми от региона, всяка от които със задължения от над 100 хил.лева. Всички са натрупали 10 милиона лева неплатен ДДС от началото на тази година.

Ако данъчните установят, че има умишлено невнасяне на дължими суми, собствениците на фирми ще бъдат ревизирани с цел установяване на данъчно-осигурителни задължения. При липса на активи и възможност за плащания към НАП, те ще бъдат служебно дерегистрирани по Закона за данък върху добавената стойност, ще се прилага и мярката отнемане на паспорт на данъчнозадължено лице, уточниха от приходното ведомство.

71 недвижими имота и 19 движими вещи вече са обявени за продажба чрез търг от ТД на НАП – Бургас. Общата им стойност е над 6 млн.лева. Същевременно за първите осем месеца на годината фирми и лица от региона са изплатили доброволно просрочени задължения за 65 милиона лева.