Най-голямото богатство на траките идва при нас
Най-голямото богатство на траките идва при нас / netinfo

В началото на следващата седмица в Бургас пристига най-голямото богатство на траките, открито досега по нашите земи. В рамките на 3 месеца до 31 август, то ще бъде изложено за посещение в зала „Ал. Г. Коджакафалията" в Културен център „Морско казино".

Експозицията „Най-голямото съкровище на траките" включва две от най-значимите изящни находки - Вълчитрънското златно и Рогозенското сребърно съкровища. 13 - те скъпоценни съда с общо тегло 12, 425 кг., от които се състои първото, го превръщат в най-масивното златно съкровище, откривано досега у нас, а намерените в с. Рогозен 165 сребърни съда с тегло 20 кг. - представляват най-мащабното богатство, завещано ни от траките.
В Бургас ще видим цялото изящество на златото от плевенското село Вълчитрън и подбрана колекция на съкровището от Рогозен, състояща се от най-фино изработените 28 фиали и канички.

Същинско пренасяне във времето на траките очаква всички жители и туристи в морския град, които посетят безценната експозиция това лято. За да я разгледат, те трябва да влязат в древна тракийска гробница. Дори не в една, а в цели четири - това са гробниците в Поморие и селата Свещари, Старосел и Мезек.
Реконструкцията е по идея на Община Бургас, а реализацията й е дело на бургаския художник Добрин Вътев.