/ БТА
Корабът е предназначен както за наблюдение на морската държавна граница, така и за участие в съвместни операции на Европейската агенция за гранична и брегова охрана
На Морска гара в Бургас се проведе официална церемония по вдигане на флага на новия граничен полицейски кораб. Той носи името „Балчик" с бордови номер 524. Това е първият кораб, получен от 13 години насам, в резултат на изпълнен от Главна дирекция „Гранична полиция" проект.

БТА

Корабът е предназначен както за наблюдение на морската държавна граница, така и за участие в съвместни операции на Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

БТА

В края на април той е доставен, извършено е обучение на служители на ГД “Гранична полиция” за експлоатация и обслужване на машините, механизмите, системите и оборудването му и в средата на май плавателният съд е приет и зачислен в щата на Главна дирекция “Гранична полиция”.

БТА

За първи път в щата на Главна дирекция "Гранична полиция" се зачислява нов патрулен кораб, който се включва, както в наблюдението на морската ни държавна граница, така и в съвместни операции на Европейската агенция за европейска и брегова охрана "Фронтекс".

Това каза в Бургас министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който присъства на официалната церемония.

БТА

Министърът посочи, че това събитие е важно не само за България, но и за цяла Европа. По думите му отговорността на страната ни е да обезпечава сигурността на външните сухопътни и морски граници на Европейския съюз.

Христо Стефанов/БТА