/ Община Бургас
Тазгодишните наградени участници в Национален литературен конкурс "Море", организиран от Народно читалище "Св. св. Кирил и Методий 1985" със съдействието на Община Бургас, ще бъдат обявени виртуално. Това ще се случи на 11 май във фейсбук страницата на читалището. 

Националният литературен конкурс „Петя Дубарова“ ще се проведе онлайн

Ще бъде представена също и книгата "Шепоти" на Полина-Десислава Батешкова от Варна, носител на Първа награда за 2018 година, категория поезия. Тя се издава като награда от Издателска къща "Знаци". 

Първото издание на конкурса е през 2003 г., като част от програмата за откриване на Звено за информация и обучение на незрящи със заглавие "Излекувай болката с любов".

Следват второ издание "Обич за различния", трето, свързано с честването на Деня на Европа и по тема "Бургас с попътен вятър към "Европа", четвъртото издание е "Морето - любов, болка и мечта".

„Петя на моята Петя“ открива София филм фест

От 2007 г. конкурсът е част от проявите на читалището по повод 11 май - Ден на братята Кирил и Методий и патронен празник на читалището. С решение на Читалищното настоятелство конкурсът за есе се обявява за национален с името "Море", като включва и поезия.

През годините членове на журито са били изявени творци от Бургас и страната: Недялко Йорданов, Пламен Дойнов, Митко Новков, Паруш Парушев, Керана Ангелова, Стоянка Грудова, Ваньо Вълчев, Венда Райкова, Калина Тельянова, Росен Друмев, Елка Василева, Милка Фотева, д-р Иван Христов, Румяна Емануилиду, Катерина Стойкова и други.

Организаторите благодарят на своите партньори в осмото издание на Национален литературен конкурс "Море". Това са "Аз чета" - специализирана онлайн медия за книги, ИК "Хермес" и ИК "Знаци" - Бургас.