Модерен спортен диспансер след 10-годишна пауза в Бургас
Модерен спортен диспансер след 10-годишна пауза в Бургас / netinfo

„С подобряването на спортната инфраструктура и развитието на отделните спортове беше напълно закономерно в Бургас да има и специализиран възстановителен център за състезателите, който да бъде общински и да предлага услуга на високо ниво". Това заяви кметът Димитър Николов, след като преряза лентата на звеното по „Спортна медицина" в Медицински център III на МБАЛ „Черноморска" в " Меден рудник". В Бургас такова звено липсваше повече от 10 години, след закриването на центъра към стадион „Лазур".
В центъра ще се извършват както предсъстезателни прегледи, така и възстановителна рехабилитация след спортен травматизъм.
„Убедени сме, че специализираната медицинска грижа ще допринесе за по-високи постижения от страна на нашите спортисти и ще осигури качествено следсъстезателно възстановяване", допълни зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян.
Упревителят на МЦ III д-р Галин Белев, уточни че чентърът разполага с нова модерна апаратура за диагностика и извършване на специализирани прегледи, включително и велоергометър за стрес тест и холтер.
В рехабилитационните програми ще бъдат включени съвсем скоро водно /специална вана за перлен масаж/, калолечение и парафинови терапии.
„За нуждите на възстановителния център ще закупим и барокамера, която има изключително благотворно влияние при тежки травми", обеща кметът Димитър Николов.
Цялата техника, с която е оборудвано звеното по „Спортна медицина" до момента, е закупена благодарение на предоставен от Община Бургас капиталов трансфер в размер на 60 000 лв.
Центърът ще се ръководи от д-р Христо Вълчев, който е специалист по „Спортна медицина" и „Физикална и рехабилитационна медицина". Той не присъства на откриването, тъй като е на 40-дневен квалификационен курс в специализирана клиника в САЩ.