Мистериозна каменна кариера унищожава десетки декари общинска земя край Карнобат
Мистериозна каменна кариера унищожава десетки декари общинска земя край Карнобат / netinfo

От около година жителите на град Карнобат стават свидетели на арогантно погазване на реда и унищожаване на десетки декари общинска земя. Всичко това остава ненаказано.
Става дума за появата на незаконна кариера за добив на чакъл и каменна фракция северно от старите казарми на града.
Изкопите на открито са вече внушителни, а каменната маса, която е била добита и изнесена, вероятно се измерва в десетки тонове.
Видимо е, че щетите са огромни. Багерите, които копаят земята и камионите, изнасящи добитата фракция, са унищожили безвъзвратно общински терени. Повече от ясно е, че става въпрос за промишлен добив от нелегалната кариера, която необезпокоявано си работи вече толкова време.
Вероятно ще са необходими десетки години, за да се рекултивират терените и да се възстанови цялата зона.
И досега институциите не знаят кой е предприемчивият карнобатлия, който е решил да се възползва от ресурсите на общинската земя и да ги усвои в своя полза.
Може би ще е интересно за органите на реда да разберат, че на около 500 м. от импровизираната кариера, от другата страна на пътя към Шумен има следи от струпан чакъл. Възможно е той съвсем случайно да е бил донесен и стоварен точно на това място, което е в непосредствена близост до станалия печално известен незаконен завод за утилизация на животинска тор на местния предприемач Минчо Гроздев. Месеци наред нелегалните инсталации тровеха въздуха на Карнобат и едва след като депутатът Стефан Кенов сезира МОСВ и МРРБ, министър Лиляна Павлова и министър Ивелина Василева лично разпоредиха спирането на инсталациите, и наложиха глоба на собственика.
Разбира се, може наистина да става въпрос за чиста случайност с тези купчини каменна фрация. Всяка една лаборатория лесно би установила дали чакълът от кариерата и този от площадката до завода са еднакви.
И все пак къде точно се носи добитата каменна фракция. Поразходихме се около Карнобат, за да проверим сигнали на местни хора за странна пява на чакъл тук там.
На юг в участъка на пътната отсечка между Карнобат на около 200 метра от автомагистрала „Тракия" се натъкнахме на следи от нови чакълени купчини. Те са били стоварени тук и впоследствие извозени с тежка строителна техника. Следите са видими и с просто око и приликата между чакъла от кариерата, този в близост до завода за преработка на тор на Гроздев и остатъците тук са големи. Естествено, в някоя лаборатория лесно може да се установи дали са еднакви или става въпрос само за зрителна измама. Но пък странно или не наблизо са градините на същия този Минчо Гроздев, който, както казахме, има завод за преработка на тор, но като всеки мащабно мислещ предприемач не се занимава само с това.
И ето ви изненада. Някои от черните пътища са посипани с чакъл, за да бъдат проходими по всяко време на годината. А иначе още по-близо до магистралата виждаме още едни купчини. Този път от тор. Толкова са много ,че част от количествата се самозапалват и тогава смрадта покрива магистралата. Може пък и те случайно да се озовали тук.
Разходката ни в западната част на Карнобат ни отвежда до малка спретната къщурка без две липи отпред. Постройката е абсолютно незаконна, но въпреки своя статут е свързана по най-безцеремонен начин с електричество и вода от близкия каптаж. Тя се намира в самата вододайна зона. Това е мястото, от което цял Карнобат черпи питейна вода. Теоретично дори само една капка отровен препарат, попаднал в каптажа, е достатъчна да изтрови града. Да не говорим за стотици тонове химикали, с които се пръскат овощните насаждения, които са на един хвърлей място от незаконната постройка. В приземния и етаж има залостено и заключено помещение, до което само собственикът на катинара има достъп. Ако имахме развихрено въображение, щяхме да предположим, че там има помпа, която се захранва нелегално с електричество и черпи вода, за да полива близките градини, например. Съвсем случайно и те се оказват собственост на местния бизнесмен Гроздев..... Още по-изненадващо върху черните пътища вътре в градините се вижда ,че някой е насипал...чакъл. Виж ти какви съвпадения.
Изобщо явно някои иска да навреди на доброто име на предприемача и затова е изкопал каменна кариера, взел е чакъл от нея и го е разпилял все върху имоти на бизнесмена.
Тази теория на конспирацията обаче наистина звучи нелепо. Сигурно има други обяснения.
Докато някоя институция направи разследване и установи кой е разработил каменната кариера върху общинска земя, хората в Карнобат ще продължават боязливо да казват, че това е бизнес на местния могъщ предприемач, който се занимава с много широк диапазон от дейност като се започне от преработка на тор и се стигне до зеленчукопризводство, стопанисване на язовири и прочие. Докато стане ясно кой е унищожил стотици декари общинска земя, хората ще разправят, че този бизнесмен е основният спонсор на местния кандидат кмет на БСП Тодор Байчев и инвестира средства, за да му осигури победа на изборите и да може да след това спокойно да официализира добива на чакъл или преработката на тор, например.
А може и всичко да е част от градските легенди на хора, които си нямат друга работа и завиждат на успешния предприемач.
Но е достатъчно една лаборатория да установи дали чакъла от кариерата, от купичните до завода и по пътищата в градините на почтения бизнесмен са едни и същи. Тогава всички съмнения ще отпаднат или ще се потвърдят.
А дотогава в Карнобат ще се ширят слуховете и страховете, че някои хора са недосегаеми и за тях законът е кариера, пардон..врата в полето.