Лидерът на гражданската платформа "Изправи се, България" Мая Манолова внесе във ВиК Бургас искане да бъде преразгледано решението за поскъпване на водата в областта с 59%. Към искането има и подписка, подкрепена от 100 души. Пред служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков Манолова ще настоява и да бъде направена ревизия на дружеството. Това стана ясно от от нейно живо включване в профила ѝ във Facebook.

Подали сме сигнал до Административната прокуратура, която да протестира като незаконосъобразно решението на КЕВР за повишаването на цената на водата в Бургаска област с 59%, заяви Манолова.

Кметът на Бургас подаде жалба до съда срещу решението за поскъпването на водата в града

"Кметовете, за съжаление, и гражданите не са упълномощени лица, които могат да обжалват повишаването на цената на водата, които да могат да атакуват решенията на КЕВР".

ВиК Бургас да не се възползва от пределната цена определена от регулатора е посочено в искане до ръководството на дружеството, "защото хотелиерите, ресторантьорите, изобщо туристическият бранш, който е ключов за Бургас, също поиска да не се пипа цената на водата", посочи тя.

Кметът на Бургас се обяви срещу решението за 60-процентно поскъпване на водата в града

За ревизия на дружеството ще настоява още лидерът на "Изправи се, България" Мая Манолова.

"То не просто е непосилно за плащане. То е необосновано и неправилно. Пак казвам, защото вътре са си включили разходи, които изобщо могат да не бъдат включвани, включително и бъдещите инвестиции. Ами, ако не ги направят - нито качеството се е подобрило, по 18 показателя за качество ВиК - Бургас има пълно неизпълнение", заяви тя.
БНР