Кръгла маса за здравето на детските зъби
Кръгла маса за здравето на детските зъби / sxc.hu

Кръгла маса на тема"Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г" ще се проведе днес в заседателната зала на Община Бургас. Тя се организира от Българския зъболекарски съюз.

Ще бъдат представени данните за началото на поставянето на силанти при децата от 5 до 9-годишна възраст в отделните региони на страната. Другата основна цел е продължаване популяризирането на инициативата за подобряване оралното здраве на децата до 18 г.

През месец октомври 2011 г. започна поставянето на силанти на деца от 5 до 9 годишна възраст. То е безплатно и ще продължи до края на ноември.

За силанизирането на първите постоянни зъби са заделени 1.3 млн.лв. Финансирането ще бъде достатъчно, за да се обхванат всички желаещи. Националната програма предвижда всяка година да се обработват зъбите на до 20 000 деца.

Самото силанизиране ще се осъществява от лекари по дентална медицина в над 200 кабинета в цялата страна. На Кръглата маса ще бъдат представени първите данни от проведеното силанизиране в Бургаски регион.