Кино под открито небе продължава да събира киноманите в Ямбол
Кино под открито небе продължава да събира киноманите в Ямбол
, Григор Вачков, Стоянка Мутафова, Димитър Панов и филма, родил култовата реплика „Риба, ама цаца... Цаца, ама риба!” предлага лятното ни кино в петък - 9 август.
Кит” е сатирична комедия на режисьора Петър Василев, по сценарий на Христо Михов (Черемухин). Оператор е Емил Вагенщайн, а музиката е на Атанас Бояджиев. Филмът е заснет през 1967, но излиза на екран през 1970, когато е показан н няколко малки киносалона, като значително е цензуриран от властите. Филмът сатиризира съществуващите недостатъци на икономическата и социална структура на държавата през онези години. Нещо повече, недвусмислено посочва точните носители на негативните ефекти. Под прицел е съществуващият бюрократичен патос на различни управленски нива. Патос, посредством, който данни и информация се манипулират в името на несъществуващи постижения.
Филмът „Кит” е включен в книгата на „50 златни български филма” на журналиста Пенчо Ковачев.
В събота, 10 август, ще послушаме „Песента на скорпионите” / The song of Scorpions.
Докато снима филма си Qissa, режисьорът Ануп Сингх научава за бруталното изнасилване на жена в автобус в Индия. Темата остава дълго в ума му и така се появява идеята за Песента на скорпионите – насън Сингх чува тихо тананикане и за първи път среща своите герои.
Във филма те са преплетени с вярването на местните в пустинята в Раджистан, че отровата на скорпиона може да бъде изгонена от тялото на жертвата му с песен. Ако в реалността живителната мелодия могат да пеят само мъжете, то тук слушаме песента на красива и независима жена, играна от харизматичната актриса от ирански произход Голшифте Фарахани. През 2012 година тя е отлъчена от властите в собствената си страна заради свободното си поведение по същия начин, по който героинята ѝ е отхвърлена от общността си, когато е нападната и обезчестена. Приема я единствено влюбеният в нея и гласа ѝ търговец на камили Адам (индийският актьор Ирфан Хан от Кутия за храна). На фона на красивите пустинни пейзажи двамата успяват да разкажат онази история, паралелна на старите вярвания, в която песента е убита от патриархалния ред и прогонена чрез отровата на насилието, а всеки от нас трябва да избере дали по-силният антидот е отмъщението, или съчувствието.
Не пропускайте и двете прожекции, които ще са от 20:30 часа. Филмите са част от шестото вече издание на летния филмов маратон, организиран от община Ямбол. Входът е свободен.