Карнобатлията Стефан Райнов: Ако Тодор Байчев стане кмет на Карнобат, пак ще пуснат завода за преработка на торове
Карнобатлията Стефан Райнов: Ако Тодор Байчев стане кмет на Карнобат, пак ще пуснат завода за преработка на торове / netinfo

Стефан Райнов е жител на Карнобат, който води самотна битка срещу няколко институции, които според него покровителстват местния бизнесмен и предприемач Минчо Гроздев. Г-н Райнов е един от инициаторите на подписката за затваряне на завода за преробатка на тор, който буквално „отрови" въздуха над Карнобат през лятото. Ето и обясненията му за личната му война срещу арогантните прояви на беззаконие в града.

Вие и още 50 ваши съграждани още през лятото сезирахте Районна прокуратура - Карнобат заради екологичната катастрофа, в която изпадна градът заради завода на местния торообработвател Минчо Гроздев. Намесиха се и две министерства по случая. Има ли някакъв резултат?

- Доколкото знам досега Прокуратурата не е реагирала. В момента няма такива миризми, но през лятото беше нетърпимо. Дойдоха при мен хора, които искаха да се жалват от този господин. Аз разговарях с хората и решихме да направим подписка, която внесох в Районна прокуратура - Карнобат. Представих и публикации в медиите . Минаха около два месеца и ми се обадиха да отида в РПУ-Карнобат. Когато отидох, прокурор Щиляна Петрова, ми задаваше въпроси откъде съм имал информация и по какъв начин съм подал този сигнал.

- Но нали хората в целия град са усещали този мирис?

- Аз им казах същото. Попитах я дали тя не е усещала тази миризма.

- Изглежда това не е първият сигнал срещу дейността на г-н Минчо Гроздев. Местни хора обаче го определят като недосегаем. Каква е причината според вас?

-При всички положения има политически чадър. В момента целият град говори, че подкрепя БСП и кандидатът за кмет от тази партия Тодор Байчев.

-Смятате ли, че политици от левия спектър го закрилят?

-Засега, да. Той си подготвя нещата отдалече. Смята, че Тодор Байчев ще стане кмет и ще може пак да си пусне завода за преработка на торове. Надява се, че ще може да взема от общината евтини земи. Лично негови работници са идвали при мен лятото и са ми казвали: „мухите и комарите ще ни изядат от тези неща, които се преработват там".

- Но щом има завод, той би трябвало да спазва някакви правила или ако ги нарушава, да бъде глобяван...знаете ли за такива санкции?

- В повечето случаи този завод работеше през нощта, след работно време, както и в съботите и неделите. Сигурен съм, че не са спазвани абсолютно никакви предписания и заводът е бил незаконен. В пресата излезе информация, че не е миришело от там, а от някакви краварници. Но в момента защо не миришат тези краварници, след като заводът спря работа.


- Има ли някаква билозст между предприемача Минчо Горздев и прокуратурата в Карнобат, която да обяснява евентуални протекции над него?

- Според мен има добри приятелски връзки, защото аз имам около 10 досъдебни производства и тази прокурорка Щиляна Петрова ми ги е отхвърлила поради липса на доказателства. А доказателства имам. Лично на язовирите дойдоха и заснеха как ми беше изтровена рибата, как се хвърляше хлорна вар, как се доказваха фалшиви подписи за регистрация на Сдружението.

-Били са иззети язовири от Вас и са били дадени за стопанисване на г-н Гроздев, така ли?

- Да. Аз имах договор за язовирите до 2017 г., но след като направи това фалшиво Сдружение, ми прекратиха договора до 31 декември 2014 г. Нямам достъп до тези язовири от 2010 г., а в единия от тях имам риба за над 80 хил. лв. Това може да се докаже много лесно чрез вещи лица, които да обяснят колко риба може да се произведе в този язовир за периода 2010 - 2015 година.

- В началото казахте, че има връзка между Минчо Гроздев и кандидатът за кмет от БСП Тодор Байчев. Каква е връзката между тях? Мислите ли, че г-н Гроздев практически инвестира в един евентуален кмет?

- Предполагам, че подкрепата е финансова, защото има снимки на г-н Байчев в циганската махала, а знаете, че там се ходи с пачка пари, за закупуване на гласове.

- При какви положения смятате, че нелегалният завод ще заработи отново?

- Смятам, че заводът ще заработи веднага, ако Тодор Байчев спечели изборите и стане кмет.

- На един от изходите на града, в близост до магистрала, има огромни купчини от тор. Кой ги е струпал там?

- Тези купчини са струпани там от година. Периодично те се самозапалват и замърсяват околната среда. Те са в близост до ябълковата градина на г-н Гроздев, както и до село Детелина и село Крушево. Много хора са се жалвали.

- А защо се държи тази тор там?

- Според мен тя се използва за преработка с машините, които Минчо Добрев притежава

- Доказана ли е собствеността на този човек върху въпросния завод за утилизация на тор?

- Доколкото знам някакви министерства са ходили на проверка и са доказали, че това е негов завод. Едната проверка е направена по сигнал на граждани, а друга по инициатива на депутата Стефан Кенов . Когато съответните органи от Бургас са направили проверка, са установили, че машините са запечатани и не са работили. Мога да ви кажа, че г-н Гроздев се има за Господ в града, прави каквото иска, без да спазва никакви правила.

- Защо има такъв статут?

- Защото има политически чадър и подкрепа от прокуратура и от полиция.

- Някой може да каже, че проблемът Ви с г-н Гроздев е на лична основа. Това проблем между вас ли е или е проблем на целия град?

- Това е проблем за целия град. Това, че имаме лични противоречия, няма общо. Той направи една къща на разклона за с. Искра. Постройката е незаконна, за което аз уведомих РДНСК - Бургас и Община Карнобат. След като разбра, че срещу него има жалби, само си свали алуминиевата дограма и чака някой негов кмет да дойде на власт, за да си продължи с нещата. Смяташе да си го прави офис и къщата е свързана с ток от ВиК и си помпи вода от каптажа. Постройката е до негова черешова градина, която е с капково напояване.

- Възможно ли е водата от този каптаж да се използва за това капково напояване?

- Напълно е възможно безплатно, защото там има една метална врата, която е заключена и не се знае какво има вътре.

купуването и продаването на гласове е престъпление