/ Община Бургас
Красиви бижута и предмети от ежедневието и бита са включени в изложбата „Среброто на траките“. Изящните предмети са експонирани в трезора на Регионален исторически музей и вече могат да се видят.

„Изключително ни радва фактът, че това е седмата елитна изложба, която представя бургаският музей. Сигурна съм, че тя ще радва на огромен интерес, и ще привлече и много туристи.“. Това заяви зам.-кметът Диана Саватева по време на представянето на експозицията пред журналисти.

Община Бургас

Интересни подробности за част от близо 70 предмета, включени в изложбата разказа доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ-БАН. „Среброто на траките“ ще бъде в Бургас от 1 юни до 30 октомври.

Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките е собственик на експонатите в изложбата. Те са едни от най-представителните предмети от фондовете на НАИМ, гостували в многобройни изложби в чужбина. „Среброто на траките“ включва над 70 експоната, които илюстрират важното значение на предметите от благородни метали в бита на тракийското общество и в частност на неговия елит.

В настоящата изложба се представят част от високохудожествените изделия на тракийската торевтика и ювелирство - съдове за пиене на вино като фиали, киликси, кантароси, накити като торкви, огърлици, фибули и гривни, както и многобройни елементи от украсата на конска амуниция, изработени от сребро.

Община Бургас

На широката публика ще бъдат представени някои от най-важните находки, станали известни преди повече от век (например предметите от Брезово, Радювене и Синдел) и превърнали се в един от основните поводи за бурното развитие на научните изследвания на тракийската древност, и за трайния интерес към нея, както от научните среди, така и от широката общественост.
 
Изложбата е организирана от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките, Регионален исторически музей-Бургас и Община Бургас.