/ netinfo
Засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси започна Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в навечерието на Никулден.
 
Инспекциите се извършват съвместно с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и Комисия за защита на потребителите. Целта е да се гарантира безопасността на храните.

Ще  се следи за регистрацията на обектите, наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на срокове и условия на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиране съответствие на сградов фонд и оборудване с действащото законодателство и др.

От Агенцията отправят и съвети към потребителите. Ето на какво трябва да обърнем внимание при закупуването на прясна риба:

- Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време.

- Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото.

- Не трябва да има разкъсвания.

- Хрилете трябва да са с розово-червен цвят.

- Очите трябва да са бистри.

- При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.
 
През 2016 година при извънредни проверки беше бракувана 255 килограма риба.