Готови ли сме за зимата?
Готови ли сме за зимата? / www.sxc.hu
Готови ли сме за зимата?
32874
Готови ли сме за зимата?
Готови ли сме за зимата?
  • Готови ли сме за зимата?
  • Готови ли сме за зимата?

„3 400 000 лева са нужни за ремонт на пътищата в областта. Към момента обаче, Областно пътно управление няма одобрен лимит и по отсечките не се работи”, заяви началникът на отдел „Поддържане и ремонт на републиканската пътна мрежа” инж. Христо Гюров по време на среща, свързана с подготовката за зимата. По думите му, през април и май са били изкъртени около 450км пътища. Не е полагана маркировка, а на места са поставени само пътни знаци. „Като цяло, настилките в областта са в недобро състояние”, допълни Гюров. Към настоящия момент, готовността на управлението за действия при зимни условия, се намира в начален стадий. От там увериха, че пълна готовност ще има до месец.

Предстои и среща между представители на ОПУ и фирмата, поддържаща автомагистрала „Тракия”, в отсечката Бургас – Карнобат. Предвижда се поставянето на снегозащитни огради, които да предотвратят затварянето на участъка през зимния сезон. Четири фирми ще се грижат за поддържането на пътищата в област Бургас тази зима. В момента се провежда нова обществена поръчка за срок от четири години, като дейността ще се извършва само от един изпълнител. Откритата процедура обаче е пред прекратяване, тъй като и трите подадени оферти са били с пропуски. Предстои АПИ да предприеме по-нататъшни действия, обясни инж. Гюров. /чуйте още в звуков файл 1:/

„Разработени са съответните планове за действия при кризи, както и такива за създаване на временна организация на движението при необходимост”, заяви началникът на бургаската полиция Милен Димитров. По думите му, служители на сектор на „Пътна полиция” имат готовност да участват в комисии, които да проверяват техниката, осигурена от фирмите, определени да извършват снегопочистването. Димитров увери, че служителите на дирекцията са готови за работа при зимни условия, техниката също. МВР разполага с 34 високопроходими автомобила. Въведено е денонощно дежурство за наблюдение и събиране информация, която ежедневно се подава в Центъра за информация при Гражданска защита – София. Като сериозен проблем в Ришки проход, Димитров отбеляза лошото състояние на пътната настилка, където се очаква тази зима да има проблеми. /чуйте още в звуков файл 2:/

Проблеми има и в РЗ „Пожарна безопасност и спасяване” – Бургас. От там заявиха, че старата и амортизирана техника най – вероятно ще попречи на добрата организация при работата през зимата. Въпреки това, от службата заявиха, че са разработени необходимите планове за действия през сезона.  До 15 октомври, напълно готово за работа при зимни условия, ще бъде и Областно управление „Гражданска защита”, сподели началникът на службата инж. Йордан Лозев.

„Аптеките в региона разполагат с необходимите запаси от медикаменти и цялата налична техника е в добро състояние”, заяви по време на срещата и представителят на Регионален център по здравеопазване -  Диана Авджиева. По думите й, 13 специализирани екипа от Бургаската болница  ще работят по спешни случаи през зимата. В някои болници са осигурени и допълнителни легла, които ще се използват при бедствени положения.  Готовност за работа при зимни условия заявиха и от БДЖ, Топлофикация – Бургас, Спешен център - Бургас и Регионален инспекторат по образование.