Гетото в ж.к. Меден рудник ще бъде разрушено
Гетото в ж.к. Меден рудник ще бъде разрушено / netinfo
В Община Бургас е било получено писмо от ДНСК, в което се настоява администрацията да преразгледа издадените констативни актове за постройките в ромското гето в ж.к. “Меден рудник” и да те да бъдат  променени, така че да се констатират като преместваеми. В този случай задължението за премахването им е щяло да бъде задължение на общината.

Кметът Николов е отказал такава промяна с мотива, че законът е спазен и постройките са констатирани коректно като незаконни. Община Бургас вече не е участник в процеса по премахването.

По искане на ромската общност, днес кметът Димитър Николов се е срещнал с техни представители, водени от областния ромски лидер Митко Доков. На срещата са обсъдени действията на РДНСК по премахване на незаконните ромски постройки в ж.к. “Меден рудник”.

В разговора кметът Николов е заявил категорично, че законът трябва да се спазва от всички български граждани и е подкрепил действията на дирекцията за строителен контрол, предприети спрямо незаконните постройки.

Тъй като след събарянето им без дом може да останат много семейства с деца, кметът Николов вече е разговарял с ръководителите на местните социалните заведения и НПО. На семействата без подлон ще бъде осигурено жилище до края на зимата. На родителите ще бъде дадена възможност да работят в някои от общинските фирми, така че в началото на пролетта да разполагат с достатъчно средства за наемане на нови жилища на пазарен принцип.