До час пускат тока по Южното черноморие
До час пускат тока по Южното черноморие / снимка: Електроенергиен системен оператор

До 14.00 часа ще бъде нормализирано електрозахранването към Южното Черноморие, съобщи изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов. Той е на мястото на аварията, която остави от вечерта в четвъртък без ток района между Бургас и Варна.

Вече е изправен новият стълб, който заменя дефектиралия стълб на 110-киловолтовия електропровод „Галатея", обясни Първанов пред БТА. Започнало е присъединяването на проводниците от първа, втора и трета фаза. Работата на аварийните екипи е била забавена и от проливния дъжд, който е валял вчера в района на варненското село Приселци, където се намира прекършеният стълб.

Първанов припомни, че по нормативната уредба аварията трябва да е отстранена до тази вечер, но от компанията полагат усилия това да стане много преди крайните срокове.  Снощи министърът на енергетиката Трайчо Трайков настоя НЕК да разработи график за отстраняването на аварията, както и график за подаването на енергия в курортите.

Сега в района по Черноморието е въведен ограничителен режим по схемата - един час със захранване, последван от един час без захранване. Целта на въвеждането на режима е да се предотврати възникване на нова авария в следствие претоварване предвид високото потребление в разгара на летния туристически сезон по Черноморието. Той ще е в сила до отстраняване на повредения стълб от 110-киловолтовия електропровод.