Дискусия за Черноморското сътрудничество
Дискусия за Черноморското сътрудничество / netinfo
“Новите измерения на сътрудничеството в Черноморския регион след присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз”, бе темата на дискусия която се проведе днес в Бургас. Тя се се организира по проект на Института за следдипломна квалификация при УНСС. Проявата откри кметът на Бургас Димитър Николов , който увери че Бургас е отворен към всички потенциални партньори от Черноморския регион. Според него е дошло време ЕС да обърне на Черноморското крайбрежие специално внимание, каквото вече са получили Средиземноморското и Балтийското.
В дискусията участваха експерти от Министерски съвет, Министерство на вътрешните работи, Българска народна банка, преподаватели от УНСС, журналисти.
Бяха обсъдени темите за разширяването на инвестиционната дейност в Черноморски регион, финансирането на приоритетни проекти, сътрудничеството между Черноморската банка за търговия и развитие, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка както и развитието на търговията между фирми от държавите-членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество и европейската политика на добросъседство с Румъния, Турция и Русия.