Десислава Терзиева разпоредила процедура за промяна в плана на Царево
Десислава Терзиева разпоредила процедура за промяна в плана на Царево / dariknews.bg

Общият устройствен план на Царево, в който влиза и територията на природен парк „Странджа", ще бъде изменен по решение на министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

В това увери самата тя по време на нарочно изслушване в парламента по темата „Странджа", в което участваха и министрите на околната среда и на инвестиционното проектиране.

По думите на Терзиева до края на следващата седмица ще бъде финализирано заданието за изготвяне на проект за изменение на плана и ще бъде изпратено за съгласуване в Министерството на околната среда и водите и Министерството на културата.

От партия Зелените обаче изразиха съмнение, че в толкова кратък срок може да извърши промяна на плана и да се направи екологична оценка.

„Това, което е положително, е, че министърът на регионалното развитие каза, че е издадена заповед за изменение на общия устройствен план и ще се процедира екологична оценка. Само да напомня - понеже се каза за някакъв срок от една седмица, това е абсолютно невъзможно. Една екологична оценка не се прави за една седмица. Още повече, че този план е на осем години и за да може да бъде изменен, една седмица е абсолютно недостатъчна. Това е поредното тупкане на топката което правят управляващите, поредната им стъпка от демагогията да обещават неща, които са неизпълними. Сега най-важното е министърът на околната среда, по чл. 123 от Закона за биологичното разнообразие, което й вменява задължение, да издаде заповед за спиране на действието на общия устройствен план на община Царево", коментира Борислав Сандов от „Зелените".

„Нека напомня - Законът за защитените територии е изричен - при парк „Странджа" и всички други защитени територии в тази категория в България, не допуска застрояване с урабанизирани територии на своята територия", допълни неговият колега Андрей Ковачев.