Община Созопол ще издаде предписание да бъде съборено заведение с тераса и стълба, които са поставени на къща паметник на културата. Новият собственик на сградата иска да я реставрира в стария ѝ вид и е сигнализирал за незаконното строителство и нарушение на Закона за културното наследство.

Къщата е една от емблематичните за Созопол. Намира се до портите на античната крепостна стена, до амфитеатъра и църквата на площада в Стария град. Новият собственик на сградата я заварва със зазидани прозорци и тераса със заведение.

"Тук става въпрос за паметник на културата и виждаме, че тази постройка, която е опряла до Североизточната стена, е затворила над 50% от стената на къщата. Аз не мисля, че това е нормално и че някой може да го узакони в този вид, най-вероятно го е направил някой, който си е помислил , че е над закона”, коментира собственикът на скрадата Румен Караманов.

Заведението е собственост на бившия областен управител на Бургас Константин Гребенаров. Извършена е проверка от Главния инспекторат за опазване на културното наследство и общината в Созопол започва административно производство.

„Навесът, който е с издадено разрешително за стоеж до приключване на дейностите по реставриране на сградата, паметник на културата, следва да се премахне. Категорично няма разрешение нито за масите, нито за стълбата и те ще бъдат премахнати”, заяви Иванка Хльосторова, директор Дирекция „Устройство на територията” в Община Созопол.

„В момента, в който разбрах, че разрешението ми е временно и там някакво условие и изтекло, съм заявил на кмета, че като свърши туристическият сезон ще го премахна - керемиденият покрив, така че няма казус", заяви от своя страна собственикът на заведението Константин Гребенаров.

От Община Созопол заявиха, че незаконната тераса и стълбата върху крепостната стена ще бъдат премахнати след края на сезона, защото в разгара на туристическия сезон няма как да влезе тежка техника. 
БГНЕС