Родители излязоха на протест
Родители излязоха на протест / netinfo
Видеото, за тормоз в ОДЗ "Брезичка" предизвика недоволство в цялата страна
Десетки родители излязоха днес на протест в Бургас срещу насилието. Исканията на организаторите от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система са насочени към промяна в Закона за училищно и предучилищно образование, но най-вече са продуктувани от случая на агресия срещу 4 и 5-годишни деца от ОДЗ "Брезичка" в Бургас. Скандалните кадри, заснети със скрита камера, бяха излъчени преди осем дни.
 

След записите в "Брезичка": Още няма привлечени под наказателна отговорност
 

В шествието се включиха предимно родители. С лозунги "Не на насилието над деца! Да защитим нашите деца, заедно за България! Учители, ние сме с вас!", днес публично те изразиха исканията си за промяна в методите, популярни в образователната система. Сред исканията са мандатност за директорите на детските градини и началниците на регионални управления по образование /РУО/, камери в детските заведения, намаляване на децата в групите и увеличаване броя на учителите. Родители и председателят на гражданския комитет инж. Васил Николов, който пристигна за протеста, се обявиха срещу бездействието на институциите. Той обяви, че вече е внесено искане с предложения за промени, от името на организацията, което предстои да бъде разгледано в средата на февруари в парламента.

Родители от цялата страна настояват за уволнения в "Брезичка"
 

Още в началото на тази седмица от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, изпратиха искане до кмета на Бургас да не допуска ръководството на ОДЗ "Брезичка", както и две от възпитателките, присъстващи във видеото, да бъдат дисциплинарно уволнени.
В следващите дни протестите на родители в страната ще продължат.