Над 150 тежкотоварни и леки автомобили се включиха в протестното шествие днес в Бургас.
Над 150 тежкотоварни и леки автомобили се включиха в протестното шествие днес в Бургас. / Снимки: Лалка Димитрова
Бургас повежда национален протест срещу монопола в търговията с горива. Търговци на горива и шофьори се вдигнаха днес на бунт срещу приетото на първо четене изменение на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтени продукти. Вносител на законопроекта е депутатът Емил Димитров-Ревизоро.


Според бранша, законът е лобистки, застрашава малките и средни фирми на пазара, и доведе до липса на конкуренция и повишение на цените за крайния потребител.
 
„С приемането му,  българските депутати извършиха най-голямото национално предателство срещу народа си. Този закон ще убие конкуренцията и ще доведе до повишаване на цените на горивата. Това е най-наблюдавания сектор, не е нужно повече от това“, заяви Русинка Бъчварова, организатор на протеста. По думите й, законът изисква непосилни финансови гаранции за извършване на дейност, които ще смачкат дребния и среден бизнес.

протест
netinfo

Плакати с надписи:" "Не мачкайте малките", "Стига ипотеки“ , „Бойко, спри монопола“  и с надути клаксони, возилата се отправиха от бул. „Владимир Вазов“ и към квартал „Сарафово“.

протест
netinfo

Шествието от автомобили буквално парализира трафика на бул. „Трапезица“ в Бургас, видя репортер на Дарик. Демонстрации ще има в цялата страна. "Готови сме от Бургас с камионите да се отправим на протестно шествие в София- на жълтите павета", казаха организаторите. 
 
 
Русинка Бъчварова
netinfo