Бургас ще отбележи на 24 февруари една година от началото на войната в Украйна.

Стела Костадинова

В морския град ще се проведе митинг под мотото "Бургас: България е с Украйна!". Пред сградата на Общината с ще бъдат постави обувки, символ на украинците, които вече ги няма сред тях. 
 

„Правим това събитие от сърце, в подкрепа на украинците, които вече година търпят инвазия от страна на Русия и дават жертви на тази несправедлива пълномащабна война. Не сме неутрални. Агресията срещу суверенна държава няма оправдание.

Любов по време на война: От февруари са сключени 10 брака с украинци в Бургас

Ще почетем жертвите с няколко думи, ще запалим символични свещи, ще се помолим да няма повече погубени животи. Ще поставим на обувки, символизиращи хората, които ги няма с нас", посочват организаторите на събитието Мария Матева.

Стела Костадинова

На митинга ще присъстват и много украинци, които бяха приютени на територията на Бургаски регион. В едно от общежитията в града посрещнаха с радост новината, че правителството е удължило програмата за тяхното настаняванев държавни бази и хотели до 31 март.  

„Това е много радостно за всички, защото наистина бяхме притеснени и дори сутринта не знаехме дали програмата ще пръдължи. Сега имаме и топъл обяд, това е дело на община Бургас”, заяви за DarikNews.bg управител на общежитието. 

Юлия е избягала от Одеса с двете си деца и от 9 месеца живее в общежитието. Синът и Никита и дъщеря и учат дистанционно. „Беше опасно в Одеса, имаше взривове! Живеем в районна на Змийския остров.

Стела Костадинова

Руските войски го бяха превзели, но после нашата войска си го върна обратно. Живея с надежда, че войната скоро ще свърши и се завърнем у дома”, споделя Юлия. 

Сред избягалите от войната има  и бесарабски българи от Николаевск. Гана и мъжа и Георги разказват, че цялото им семейство в момента е пръснато, а бъдещето им неясно. Утре в Бургас ще бъде открита и изложба, посветена на годишнината от войната в Украйна.