При проверката от РЗИ установили, че флаконите по документи са предназначени за хранително-вкусовата промишленост и се използват за сметана.
При проверката от РЗИ установили, че флаконите по документи са предназначени за хранително-вкусовата промишленост и се използват за сметана. / Лалка Димитрова, Дарик Бургас
Няма как по закон да спрем продажбата, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев
В медицината само три неща не могат да станат...
94245
В медицината само три неща не могат да станат...
  • В медицината само три неща не могат да станат...
Райският газ, който безконтролно се продава по алеите в Слънчев бряг, се оказа консервант за сметана. “Това е хранителен продукт. Официален, легален и невреден. Ако вие го ползвате по друг начин - това е ваш проблем. Няма как ние по закон да спрем продажбата му“. С тези думи  в Бургас главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни бюрократичната въртележка, в която репортер на "Дарик"- Бургас попадна, след като предостави за изследване на здравните власти флаконче с диазотен оксид, закупен директно от Слънчев бряг.

Мистериозен газ подлуди туристи в Слънчев бряг (СНИМКИ)

От Регионалната здравна инспекция първоначално обясниха, че въпросът с райския газ не е техен "домейн" и прехвърлиха казуса в Комисията за защита на потребителите, оттам пък обясниха, че случаят трябва де се отнесе до Агенцията по безопасност на храните. А  те пък върнаха топката отново в РЗИ. Оттам пък изпратиха пробата в лабораторията на Института по криминалистика и криминология на МВР. Но тъй като експертите от лабораторията имали много работа за разкриване на тежки престъпления, кога ще дойде реда на райския газ - не е ясно.  

Все пак, директорът на здравната инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров експертно обясни, че райският газ влияе върху централната нервна система, има упойващ ефект, а „според състоянието на човека, който го инхалира, и липсата на медицински контрол, всичко може да стане“. Подчерта, че: „това е едно нещо, което се продава нелегално". Но е категоричен: "Само че ние отговаряме за легалното разпространение". Зам.-шефът на РЗИ д-р Виргиния Цанова допълни: „Няма опция този райски газ да се продава на пътя и да се инхалира“.Но това е по принцип. 

Не инхалирайте райски газ, при предозиране, крие риск, съветват от РЗИ.
netinfo

От инспекцията направиха аналог с.... дишането на лепило. „Имаше едно лепило - „Кале“ навремето, то било най-качественото. Ходят като въртоглави, замайват се“, припомни д-р Паздеров.

Забавленията в Слънчев бряг: Алкохол на корем, райски газ и секс (ВИДЕО)

 „Между другото половината „Комлука“ инхалира лепило. Мислите ли, че ще отидем да конфискуваме от книжарниците лепилото, което те дишат?!“, каза д-р Виргиния Цанова.



Лекари: Райският газ е с кратко действие, ако се предозира – дишането спира

„Това си излезе една много хубава проба райски газ, която е консервант за сметана. Никой няма да се закълне, че този газ става за инхалиране. За какво да санкционираме тогава?“, попита зам.-директорът на РЗИ. Д-р Цанова препоръча на потребителите да използват райския газ по предназначение: „...Сложете го в сметанатата и го изяжте. Но не може да си го инхалирате“.

Какво още казаха д-р Георги Паздеров и д-р Виргиния Цанова, чуйте в звуковия файл: