Археологическият  комплекс Аква Калиде вече ще посреща туристи през лятото
Археологическият комплекс Аква Калиде вече ще посреща туристи през лятото / netinfo

Индивидуални туристи и групи ще могат да посещават археологическия комплекс „Аква Калиде" през лятото на тази гозина. Усилените реставрационни дейности са вече към своя край и банята на султан Сюлейман Великолепни е възстановена по начин, по който достига оригиналната си визия.
Облицовките са с мрамор и типичната за Ориента керамика.
Община Бургас планира Аква Калиде да се превърне в модерен културно-туристически център.
Над зоната, където се извършват археологически разкопки, се изграждат пасарелки, по които туристите ще могат да преминават и наблюдават историческите пластове.
В момента се изгражда и малък амфитеатър със стъклен под, който е разположен точно пред банята на Сюлейман.
Самата постройка ще бъде обособена като музей, в който с 3D технологиите пред туристите ще бъде представяна виртуална разходка във времето от траките, римската епоха и времето на Сюлейман Великолепни, както и възстановка на легендата за Свещения извор на трите нимфи-изцелителки.

Освен работата по изграждане на необходимата инфраструктура за достъп до археологическите ценности след хидрогеоложко проучване предстои да бъде отводнена част от древния басейн, за да се разкрият напълно красотите на останките от древността.

На следващ етап се предвижда да се построи многофункционална сграда, заобиколена от пищна растителност и паркова мебел. Ще има още информационен център, зала за презентации и кафене. След това ще стартира изграждането на първото ниво на Музея, който ще представлява римска баня с топъл и студен басейн, място за масаж с билкови и естествени продукти. Музейната експозиция ще включва всички артефакти, открити на Акве Калиде - златни монети, медицински инструменти, пособия за баня.