Изтича срокът, в който учителите трябва да заявят искането си за ваксинация пред директорите.

Само за ден броят на желаещите е нараснал значително. Преподавателите са втората приоритетна група от етапите на ваксиниране. В Бургас желаещите вече са близо 30%.
 
В област Бургас има 137 училища и 107 детски градини, като към втория етап от ваксиниране са включени и служителите от няколко центрове за подкрепа на личностно развитие, предава NOVA.

40% от децата в Бургас не се върнаха в яслите и детските градини (ВИДЕО)

"От цялата тази група, която наброява около 4500 души около 25 или 30% ще проявят желание. Но още веднъж казвам че това е по-желание, доброволно, но това е една от големите възможности присъственото обучение да продължи", казва Виолета Илиева от РУО-Бургас.
 
Изискването за сега е в списъка да попадат само учители, директори, зам.директори, педагогически съветници и психолози, всички които работят с деца на терен. Очаква се в следващия етап да бъдат включени и останалите служители. Близо 40% от педагозите все още се колебаят.

"Въпреки че много колеги преболедувахa, те също са се записали за ваксиниране. 74 учители е педагогическия персонал, 28 към момента са заявили категорично желание да се ваксинират", коментира пък директорът на ППМГ „Акад.Никола Обрешков” Бургас, Красимир Стоянов.
 
От 42-ма педагогически специалисти в ОУ Пейо Яворов” в Бургас желаещите да се ваксинират са 12. Сред тях е и директорът.
 
"Това е много личен избор. За мен ваксината означава да се предотврати една среща първо с коронавируса, от друга страна ни работим с деца, с колеги", обяснява директорът Мара Георгиева.
 
От синдикат „Образование” препоръчват да се изготвят брошури за повече информираност относно ваксината. Важно било да се разясни какъв е ефектът от нея и как действа върху хора с автоимунни или редки заболявания.

Списъците с желаещи да се ваксинират ще бъдат предоставени както на Регионалния инспекторат по образованието, така и на личните лекари и здравната инспекция.
nova.bg