бебета
бебета / netinfo
293 са новородените в Община Несебър през изминалата 2017 година, а 586 хил. лева е размерът на еднократната помощ, която местната власт е изплатила от бюджета си на родителите. За разглеждания период са се родили и 6 двойки близначета. За 2017-та година общината е подкрепила финансово 7 двойки за инвитро процедури с общо 14000 лв.   

В периода 2008 –2017 година най-много бебета в Несебърско са се родили през 2014 година - 322. Наред с традиционните имена като Иван, Петър, Георги, Мария и Ана, родителите дават на своите наследници и имена като: Ава, Авва-Александра, Авраам, Алек, Алиса-Бусе, Арас, Ачелия, Боби-Боса, Веда, Весиан, Вивиан. 

По традиция Община Несебър отпуска за всяко семейство с новородено дете еднократна помощ от 2000 лв. Местната институция изплаща средства за еднократна финансова помощ на семейство с бебе, като условията за получаване на сумата са: новороденото (осиновеното) дете да е с постоянен адрес на територията на община Несебър и към момента на подаване на заявлението поне единият родител да е с постоянен адрес на територията на общината не по-малко от пет години от датата на подаване на документите.

С решение на Общинския съвет в Несебър вече от 7 години се отпускат и по 2000 лева еднократна финансова помощ на лица, двойки и семейства с репродуктивни проблеми за инвитро процедура. Помощта се предоставя на лицата и семействата, български граждани, с постоянен адрес на територията на община Несебър, през последните 3 години, въз основа на подадено писмено заявление до кмета на общината.

За да се отпуснат средствата лицата и семействата трябва да имат един неуспешен опит за ин витро процедура и да нямат задължения към община Несебър. Сумата от 2000 лв. се превежда по сметката на лечебното заведение, в което ще бъде извършена процедурата.