/ netinfo

За 19-ти път Дарик радио покани 15 интересни и разностранни художници на пленера "Звук и цвят". В продължение на седмицата край брега на морето те ще рисуват в една арт колаборация между млади и вече доказани, световно признати български творци.

Покана пленер
netinfo



Финалният щрих с творбите им ще бъде представен предпремиерно в Бургас на 24 септември, КЦ "Морско казино", зала "Георги Баев". От 18.00 часа събитието ще започне с приятелска среща с творците, а от 19.00 часа е предвидено официалното откриване на изложбата. 

пленер дарик
netinfo

По традиция пленерът се провежда в края на лятото. Тази година в събитието се включиха Андрей Даниел, Александра Велева, Валентин Стефанов, Гергана Минкова, Деян Янев, Иван Матеев, Кирил Чолаков, Надежда Кутева, Николай Бузов , Нина Ковачева, Румен Атанасов, Стефан Божков, Стефан Петрунов, Феникс Върбанов.

Очакват ви безплатни беседи в бургаските музеи

Колекцията от пленерите на Дарик наброява над 400 картини, сътворени от над 180 художници.
Резултатът е една от най-богатите частни сбирки на съвременно българско изобразително изкуство. А белег за достойнствата и жизнеността на дадена колекция е способността да реагира като самостоятелен културен феномен, генериращ нови творби.

Експозиции от 18-те пленера досега са гостували в дом Витгенщайн, Виена; в галериите за съвременно изкуство в Ниш и Цариброд, Сърбия; в Българските културни институти в Прага, Париж и Лондон, както и в големите градове на България.

През 2017 г. художниците се включиха в проекта на Дарик СТИХОВЕТЕ ОСТАВАТ. Участниците в пленера бяха предизвикани да рисуват по стихове на големите български поети. Проектът на Дарик "Стиховете остават " стъпи предпремиерно в Бургас.

Като част от проекта, майсторите на четката бяха вдъхновени от любими стихове на известни българи, прочетени и преписани саморъчно на хартия в националния ефир на радиото.

Своето вдъхновение в стихове и четка показаха Андрей Даниел, Христо Кърджилов, Стефан Божков и Румен Атанасов, Борис Праматаров, Валентин Узунов, Елена Панайотова, Емил Атанасов, Еслица Попова, Кръстьо Тодоров - Кеца, Моника Роменска, Румен Нечев и проф. Светозар Бенчев.

През януари 2018 г. в столицата те бяха представени в голяма мултимедийна изложба. Тя постави началото на поредица от събития, посветени на 25 -годишнината на Дарик радио.