Днес традицията повелява всеки да отиде на църква, да освети върбова клонка и да я отнесе в къщи за здраве.
Днес традицията повелява всеки да отиде на църква, да освети върбова клонка и да я отнесе в къщи за здраве. / Снимка: Дарик
15 522 души празнуват имен ден на Цветница в Бургаска област. Само в града имена на цветя носят 8 288 души. Най-много са с името Росица. В областта те са 1 832, а в Бургас 1 040. Второ по популярност е името Калина- 1 693 за областта и 868 в града. При мъжете името Цветан носят 441 души.
Днес традицията повелява всеки да отиде на църква, да освети върбова клонка и да я отнесе в къщи за здраве. Народът нарича Цветница още Връбница и Цветна неделя.

Църквата отбелязва Цветница седмица преди Великден и ден след Лазаровден. Това е денят, на който Иисус Христос влиза в Йерусалим, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве.

Имен ден имат всички, които носят имена на растения. Сред тях са Венета, Виолета, Върбан, Гроздан, Елица, Жасмина, Здравка, Ива, Иглика, Калин, Камелия, Лили, Маргарита, Невена, Роза, Росица, Теменужка, Цветан и Цветанка, Явор, Ясен и др.