/ Община Банско
С прекрасните изпълнения на децата от Читалище "Никола Вапцаров" бе дадено началото на Лятната Филмомания, на която и тази година програмата е изпълнена с истории за смелост, приятелство и солидарност, заснети на едни от най-труднодостъпните места на планетата. 

Отново Лятна филмомания 2019 Банско – Екстремно кино под звездите

Филмите са между документално и игрално кино и са носители на множество международни награди. Организатори на събитието са Община Банско, Читалище „Никола Вапцаров“, Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“. 

При откриването, Натали Петрова - организатор на фестивала каза, че изданието включва 12 филма от 11 държави и публиката в Банско има наистина огромната привилегия да ги гледа.

Събитието тя посвети на Петър Атанасов - създател на фестивала, който от година е „горе над върховете на Пирин, но сърцето му винаги е туптяло за Банско”. Кметът на Общината Георги Икономов откри вечерите и изрази възхищението си от героите на филмовите ленти, от онези мъже и жени, които са родени под щастлива звезда, които предизвикват себе си и оцеляват екстремно, достигайки до предели и върхове.

Банско отново е домакин на инициативата „Лятна киномания под звездите”

Той благодари на Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“ и лично на Натали Петрова, за усилията, които тя полага, за да могат зрителите отново да съпреживеят уникалността на формата "Лятна филмомания под звездите". 

В публиката беше седнал големият български алпинист Кирил Досков, които заедно с Николай Петков през 1984 г. изкачи Еверест, и който градоначалникът топло поздрави.

От 24 до 27 юли, всяка вечер от 21:00 часа, на площада в Банско, любителите на природата и екстремното могат да видят едни от най-зашеметяващите кадри за силата на човешкия дух.